Ha a városok vibráló zajától a természet csöndjéig érdekel az utazás, akkor itt a helyed! Nézd meg a távolabbi országokba kalandozva készített fotóimat, és merülj el az ismeretlen világ varázsában!

2024. január 20.-án utaztunk Zakopánéba (Lengyelországba). A város déli oldalán helyezkedik el a Magas-Tátra. A városbol felvonó visz fel a Kasprowy csúcsra, mely a tenger felett 1987 méteren van. Innen még feljebb másztunk egy kisebb magaslatra ami 2036 méteren van. Csodálatos volt az időjárás, a verőfényes napsütésben szinte szikrázott a fagyos hó.

2023. januárban Zakopáneben jártam.

Zakopane, a lengyel Tátra-hegységben fekvő üdülőváros, híres a gyönyörű hegyi tájairól, hagyományos hegyi építészeti stílusáról és téli sportlehetőségeiről. A városnak lenyűgöző környezete van, amely lehetővé teszi az aktív kikapcsolódást és a pihenést egyaránt.

A város központjában található híres Krupówki sétálóutcája a turisták és helyiek kedvelt találkozási helye. Itt számos étterem, kávézó, bolt és kézműves piac várja az érdeklődőket. A Krupówki utcáról elágazó kisebb utcák felfedezése során a látogatók számos hagyományos boltot, kézműves műhelyt és helyi termékekkel foglalkozó üzletet találnak.

Zakopane környékén számos olyan látnivaló található, amelyek lenyűgözik a látogatókat. A városból könnyen megközelíthető a Kasprowy Wierch, amely egy népszerű hegycsúcs és sípálya a téli sportok szerelmesei számára. A hegytetőről gyönyörű panoráma nyílik a Tátra-hegységre.

 

A Kasprowy Wierch-től délre található a Morskie Oko, amely a Tátra legnagyobb és legismertebb tava. Ez a festői tó csodálatos természeti látványosság, amely könnyen elérhető túrával vagy lóháton történő kirándulással.

A téli sportok szerelmeseinek Zakopane környékén számos lehetőség kínálkozik, például síelés, snowboardozás és szánkózás. Nyáron a hegyek számos túraútvonala és hegymászási lehetősége nyújt kihívást és szórakozást az aktív kikapcsolódást keresőknek.

Zakopane hagyományos kultúráját a helyi népviselet, a hagyományos falusi építészeti stílus és a hegyi konyha jellemzi, amely gazdag és ízletes ételeket kínál, például a brynza sajtot és a sztrapacska nevű hagyományos tésztafélét.

Végül, Zakopane híres rendezvényei közé tartozik a hagyományos hegyi vásárok, a téli sportversenyek és a népi kultúrára épülő események, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről megismerjék a város és a környék kulturális örökségét.

Postojna és Predjama-vár, Szlovénia

Szlovénia lenyűgöző természeti kincsekkel rendelkezik, és az egyik legismertebb közülük a Postojnai cseppkőbarlang. Ez a lenyűgöző barlangrendszer a karsztföldrajzi jelenségek egyik csodája, és több mint 24 kilométer hosszan terjed a föld alatt. A barlang hatalmas természetes termekből, szurdokokból és cseppkő formációkból áll, amelyek évszázadok alatt alakultak ki a víz és a kalcium-karbonát lassú hatása révén.
A Postojnai barlangba való belépés egy lélegzetelállító élmény, ahogy az ember mélyebbre merül a föld alá és felfedezi a természet csodáit. A látogatókat a barlang mélyére vezető vasút is szolgálja, amely egyedülálló élményt nyújt a barlang különleges atmoszférájának megismerésére.

A barlang látványosságainak megtekintése mellett a környék számos más turisztikai látnivalót is kínál. Például a Postojnai Vár, amely a barlang mellett található, egy másik történelmi és kulturális jelentőségű helyszín, amelyet érdemes felfedezni. A környék gazdag természeti szépségekkel rendelkezik, többek között gyönyörű erdőkkel és dombokkal, amelyek ideálisak kirándulásokra és természetjárásra.
A Postojnai cseppkőbarlang és környéke egy olyan hely, amely elvarázsolja és inspirálja a látogatókat, miközben lehetőséget ad a természet csodáinak felfedezésére és az élmények átélésére, amelyeket máshol nem találnak meg. Ez az egyedülálló természeti kincs igazi gyöngyszeme Szlovénia kulturális és természeti örökségének.